Translate

pondělí 16. února 2015

Jižní Čechy mají svou hvězdu (nejen) strukturovaného dialogu


 


Na našem webu a FB profilu často vídáte pozvánky na akce strukturovaného dialogu a články od účastníků setkání z dílny ICM (Informační centrum pro mládež) Jindřichův Hradec a jejich projektu JUNULARA.
Tento projekt již realizoval velké množství debat mezi mladými a osobami s rozhodovací pravomocí. Jinak řečeno s těmi, kteří mají vliv na život právě dotčených mladých lidí nejen z Jindřichova Hradce. Jen pro představu to byli zástupci místní samosprávy, úřadu práce, hospodářské komory ČR, poslanci nebo novináři. (Fotografie, zápisy a zprávy z akcí najdete ZDE)
Organizátoři projektu (pracovníci centra i mladí středoškolští studenti) chtějí své zkušenosti předávat dál. Strukturovaný dialog pro ně představuje nástroj k poznání a změně svého okolí. Proto Vás zvou na jejich akce a rádi se s Vámi podělí o zkušenosti s realizací takového skvělého projektu.
Jak to vypadá v praxi? Přemýšleli jste třeba nad venkovní posilovnou? Účastníci projektu ano a také vědí, jak toho v dialogu s veřejností a úřady dosáhnout. Připravili velkou kampaň, která má našlápnuto na úspěch. Ohodnoťte sami: ZDE odkaz. FB
ICM Jindřichův Hradec ale v aktivitách nekončí u strukturovaného dialogu. Pro své svěřence připravují takové akce, kde mají možnost získat zkušenosti a rozvinout své dovednosti, že zájem je opravdu velký. Nejen z toho důvodu je ICM zapojeno do mnoha mezinárodních výměn mládeže a dokonce v roce 2014 získalo finanční prostředky z programu Erasmus + pro své dva další projekty z oblasti výměn mládeže nebo EVS a pro dva projekty z oblasti strukturovaného dialogu. (Zde přehled)
Teď mají v plánu zúročit své zkušenosti a podpořit tím i chod centra. Všem nabízejí kurz pro úspěšné získání finančních prostředků pro své aktivity z fondů Evropské unie. Pozvánku s daty konání najdete v přiloženém dokumentu.
Mladí lidé, zapojení do aktivit centra měli jeden velký sen. Vytvořit ve městě Městský parlament dětí a mládeže. Bohužel dříve k tomu nebyla veřejná ani politická vůle, ale úspěchy aktivit mladých pod patronací centra a jejich odhodlanost vše mění.
Dnes již parlament existuje a má veřejnou podporu.
Jeho příběh je natolik zajímavý, že proniká i za hranice kraje. V březnu tohoto roku bude Česká televize s mladými „parlamenťáky“ natáčet reportáž a zástupci parlamentu jsou pozváni hned do tří poslaneckých klubů Poslanecké sněmovny ČR.
Tohle je úspěch. Úspěch, za kterým stojí mladí lidé a jejich mentoři z ICM JH. Gratulujeme.

zdroj www.strukturovanydialog.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat